TEMAT: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap I

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 08:32 #10625

  • Atka-a1
  • Atka-a1's Avatar
Alu, melduje się królik doświadczalny :P
Rano waga 69,4 kg (wcześniej 69,9), czyli jakby nie patrzył to nie rośnie :thanks:
Bardzo proszę o zweryfikowanie mojego jadospisu na jutro - jest w poprzednim poście.
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 08:55 #10635

  • kasik 69
  • kasik 69's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 751
  • Otrzymane dziękuję: 1350
Szefowo doszłaś do siebie?
Początek 11.03-93,7dziś 92,6
dzisiejszy jadłospis
śniadanie standart
2 śniadanie dwia suche chrupkie
obiad- szpnak z jednym jajem,warzywa brokuł,marchew polane oliwą
podwieczorek-pół piersi kurczaka z parowara
kolacja-śledź w oleju 2 pojedyncze płaty,faolka na parze z oliwą,kiszona kapusta
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 08:59 #10637

  • Barabella
  • Barabella's Avatar
Nasza głównodowodząca zaginęła :coffe:
Alu, gdzie jesteś?!
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 09:28 #10644

  • lora
  • lora's Avatar
...Alu :kiss3: jesteś wielka... :thanks:
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 09:35 #10648

  • Barabella
  • Barabella's Avatar
Przeniesione do starszków :huh:
Ostatnio zmieniany: 15 Mar 2012 09:30 przez Barabella.
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 10:01 #10663

  • r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7727
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Podpinam się pod pytania Atki. Też od jutra kończę z sałatką i nie wiem z jakich ilości mięska i warzyw komponować obiady i kolacje. Bo te już chyba nie "po kokardę"?

A może, skoro Ali nie ma, jakaś doświadczona "odchudzaczka" nam podpowie? :)
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 10:42 #10692

  • Roma
  • Roma's Avatar
Mogę jedynie podpowiedzieć jakie ilości ja stosuję.
Warzywa do obiadu od 200-250 gr + kiszonki
na kolację ok 150 gr + kiszonki
Mięso na obiad ok 150 gr
kolacja ok 150g
kiedy mięso przypada na podwieczorek to ok 100gr.
Nie przesadzać z marchwią.
Zielony groszek tylko w dni węglowodanowe
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2012 11:03 przez Roma.
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 10:46 #10695

  • milenka
  • milenka's Avatar
A czy ciężarne też tu przyjmujesz :search:
Jestem w 21 tyg ciąży, nie obżeram się, nie mam napadów głodu, a już przytyłam 8 kg.
Nie chcę pod koniec ciąży się turlać a po porodzie chcę szybko stracić kilogramy.
To tak w skrócie o mnie. Będę wdzięczna za radu :kiss:
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 10:56 #10699

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Roma wrote:
Mogę jedynie podpowiedzieć jakie ilości ja stosuję.
Warzywa do obiadu od 200-250 gr + kiszonki
na kolację ok 150 gr + kiszonki
Mięso na obiad ok 150 gr
kolacja ok 100g
kiedy mięso przypada na podwieczorek to ok 100gr.
Nie przesadzać z marchwią.
Zielony groszek tylko w dni węglowodanowe

Roma - dzięki za pomoc :)

kolacja ok 150g - poprawisz?, bo w nocy trzeba mieć co spalać :lol:
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 11:18 #10711

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Odchudzone chudzinki (faza druga) - proszę się ujawniać tutaj
www.forumogrodniczeoaza.pl/index.php/for...ady-w-kuchni-etap-ii
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 11:40 #10717

  • Kamila Sz
  • Kamila Sz's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 210
  • Otrzymane dziękuję: 157
Kokolidku ja będę odstawać co nieco z jadłospisem :) Kiszonki wszelkie u mnie odpadają, kapustne i strączkowe pod każdą postacią również ( czyli żadnych brokułów i kalafiorów, fasolki..),żadnych jogurtów, kefirów i ,mleka :( Za to mogę dużo marchwi gotowanej jeść, a na dziś kupiłam sobie cukinie, wrzucę ją na parę razem z kurczakiem :) Może nie będę wstawiać swojego menu żeby dziewczynom nie mieszać ? :oops: Muszę modyfikować Wasze zestawy pod moje kiszki :jeez:
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 13:29 #10775

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Kamila Sz wrote:
Może nie będę wstawiać swojego menu żeby dziewczynom nie mieszać ? :oops: Muszę modyfikować Wasze zestawy pod moje kiszki :jeez:

Kamilo - ruszył wątek z przepisami, więc możesz się posiłkować
www.forumogrodniczeoaza.pl/index.php/for...y-wg-zasad-kokolidka

uważaj na marchew - jeżeli będziesz jej jadła dużo to waga będzie stała i się znichęcisz.
Używaj warzyw "wodnistych", np. pieczarka, rzodkiewka (na parze jest bardzo smaczna).
Dobór warzyw jest dowolny, trzeba uważać, żeby nie było wśród nich weglowodanów:
ziemniaki, groszek, kukurydza!.

Napisz jakie warzywa możesz jeść.
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 13:45 #10781

  • dodad
  • dodad's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Posty: 4100
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Okazało się, że chyba tez mam ten problem. Po dniu z kalafiorem, brokułem i falsolką szparagową w roli głównej myslałam, że nie dotrwam poranka. Ból jelit okropny, w nocy wypiłam kilka herbatek ziołowych.
Tym bardziej dziwne, że dotychczas nigdy raczej nie miałam problemów z tymi warzywami. Chyba ilość była przyczyną.


U mnie dziś
śniadanie + II śniadanie standard
na obiad leczo z gotowanym udkiem kurczaka + surowka z kiszonej kapusty
podwieczorek warzywa na parze
kolacja jeszcze nie wiem, może sałatka śledziowa
mam problem ze zmieszczeniem w czasie popołudniowych posiłków.
Obiad jem ok. 15, podwieczorek 17.30-18 a kolacja o 21 juz wydaje mi się zbyt późno (chodzę spać najpóźniej o 23)
Może można by skrócić te popołudniowe przerwy między posiłkami lub zrezygnować np z podwieczorku?
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 13:49 #10784

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
dodad wrote:
Może można by skrócić te popołudniowe przerwy między posiłkami lub zrezygnować np z podwieczorku?
Absolutnie nie!. Trzeba wcześniej wstać. Optymalnie obiad 13 -14 , czyli śniadanie o 8:00, bądź o 9-tej, ale wówczas przerwy do obiadu 2,5 godzinne.
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 13:51 #10785

  • dodad
  • dodad's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Posty: 4100
  • Otrzymane dziękuję: 2560
No to jestem w czarnej .... bo wracam z pracy dopiero po 15 :(
Kochana, wstaję o 6 rano, wcześniej nie jestem w stanie ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2012 13:52 przez dodad.
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 14:20 #10794

  • Basia408
  • Basia408's Avatar
Pani Bestia wrote:
Oto sposób na domowe kiszenie kapusty. Będą potrzebne:
- wymyte i wyparzone naczynie (najlepiej kamionkowy garnek, może być emaliowany albo szklany)
- talerzyk i coś ciężkiego do przyciśnięcia (np.wymyty kamień zawinięty w folię albo duży słoik wypełniony i zamknięty)
- kapusta, sól (w proporcji 200g na 10kg kapusty), przyprawy i marchew (wedle uznania)
Należy pamiętać, że kapusta nie może wypełniać garnka po brzegi, bo podczas fermentacji będzie się podnosić. Ja mam garnek kamionkowy o śr.20cm i wysokości 30cm i pakuję do niego 7-8kg kapusty, co po ukiszeniu daje 5 litrowych słoików typu WECK. Kapustę szatkujemy, przesypujemy solą i przyprawami (polecam kminek i jałowiec), jak puści sok i zmięknie to ubijamy ciasno w garnku, tak aby na wierzchu była warstwa soku. Przykrywamy talerzykiem, obciążamy, zakrywamy lnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce (temp. pokojowa). Przez następne dni przebijamy kapustę do dna drewnianym trzonkiem odgazowując w ten sposób. Robimy to min. 2 razy dziennie. Po kilku dniach kapusta się uspokoi i wtedy odstawiamy ją do chłodniejszego pomieszczenia na 2,3 dni. Po tym czasie kapusta powinna całkiem się uspokoić i możemy ją ubić w weckach, pamiętając aby na wierzchu była warstwa soku. Słoiki przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Pozwolę sobie dodać, że nawet w słoikach może jeszcze fermentować i powinno się postawić słoiki na czymś nieprzemakalnym. Przynajmniej ja tak zawsze robię :)
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 14:31 #10798

  • Basia408
  • Basia408's Avatar
markita wrote:
Podpinam się pod pytania Atki. Też od jutra kończę z sałatką i nie wiem z jakich ilości mięska i warzyw komponować obiady i kolacje. Bo te już chyba nie "po kokardę"?

A może, skoro Ali nie ma, jakaś doświadczona "odchudzaczka" nam podpowie? :)
mięsa zawsze jem 100 gr, ryby 120 g po obróbce warzyw do upojenia, one wypełniają :) mam nadzieję, że szefowa mnie nie zmłotkuje
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 15:08 #10823

  • ada.krysia
  • ada.krysia's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 319
  • Otrzymane dziękuję: 137
Dziewczyny. Dieta Ali nie polega na głodzeniu się. Macie być objedzone. Mięsa na surowo ma być około 150 g i na obiad i wieczorem a ryby 250 g + warzywa z oliwą po kokardkę :)
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2012 18:19 przez ada.krysia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kokolidek


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.743 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum